Tips

Top-10 regels van veilig computer gebruik 

PC Tips

1. Installeer een anti-virusprogramma

Naast de installatie van een anti-virusprogramma is het zaak de anti-virus programmatuur regelmatig te updaten. De meeste anti-virus programma’s kunnen zo worden ingesteld dat deze updates automatisch plaatsvinden. 

2. Installeer de laatste patches

Leveranciers van systeem- en applicatiesoftware brengen geregeld patches uit om fouten aan hun producten te verbeteren. Check daarom regelmatig de websites van leveranciers op nieuwe (gratis) patches. 

3. Wees voorzichtig met het lezen van e-mail met bijlagen

Pas ondanks het bezit van anti-virus programmatuur altijd op met het klakkeloos openen van e-mail bijlage. Let er o.a. op of de e-mail komt van iemand die u kent, of u eerder e-mail van de verzender heeft ontvangen, of u e-mail met een bijlage van de verzender verwachtte of dat de inhoud van het onderwerp overeenkomt met de namen van de bijlagen. 

4. Gebruik een (personal) firewall

Een personal firewall is een programme dat uw computer afsluit voor misbruik van buitenaf. Voorbeelden van (gratis) personal firewalls zijn Tiny Personal Firewall en ZoneAlarm. 

5. Maak regelmatig backups

Mocht er van alles mis gaan met uw pc, bijvoorbeeld een virus wist uw gegevens of de harde schijf raakt beschadigd, dan is het erg prettig om te weten dat u een backup heeft liggen. 

6. Gebruik moeilijk te raden wachtwoorden

Het is verstandig om wachtwoorden vaak te veranderen. Ook is het belangrijk om een wachtwoord te kiezen dat moeilijk is te raden. Het is raadzaam om ook een paar ‘vreemde’ leestekens en/of cijfers in uw wachtwoord op te nemen. 

7. Let op berichten met een valse afzender

Het is mogelijk e-mail te versturen onder naam en e-mail adres van iemand anders. U begrijpt dat hiermee grote persoonlijke schade aangericht kan worden. Wees dus voorzichtig met het geven van vertrouwelijke informatie via e-mail. Geef zeker geen wachtwoorden weg via de e-mail. 

8. Let op valse inlog pagina’s

Regelmatig dient u op het internet ergens een gebruikersnaam en een wachtwoord in te voeren, bijvoorbeeld bij web-based mail of andere internetdiensten. Nu komt het voor dat een internetsite nagebouwd is waar u vervolgens naar toe geleid wordt. Dit alles met de bedoeling daar uw wachtwoord te lezen. Heeft u met een dergelijke situatie te maken, wijzig dan direct uw wachtwoord. 

9. Gebruik uw gezond verstand 

10. Toch problemen?

Schakel uw ICT dienstverlener in: www.pcreparatieclub.nl